DELEN >
X

Deel dit artikel!

Profiteer van groot fonds voor zonnepanelen op scholen

De Stichting Schooldakrevolutie heeft 12 november 2018 bekend gemaakt dat er een groot fonds beschikbaar komt voor zonnepanelen op scholen. Over de financiering daarvan is op hoofdlijnen overeenstemming bereikt met de rijksoverheid en BNG Bank. Als school of gebouwbeheerder kunt u profiteren van deze regeling mits uw daken hiervoor geschikt zijn. Als voorbereiding hierop is het daarom zaak om de daken en onderliggende constructie te laten inspecteren.

Afbeelding 1: Goed gekeurd dak met zonnepanelen.

Goed gekeurd dak met zonnepanelen.

Inspectie naar draagkracht en geschiktheid van het dak is noodzakelijk

Voordat panelen geplaatst kunnen worden moet een dak op draagkracht worden onderzocht. Vanwege de extra permanente belasting van circa 15 kg/m2  van de zonnepanelen. Mogelijk is het dak niet berekend op deze extra belasting waardoor schade kan ontstaan door bijvoorbeeld sneeuwval. Ook kan door veroudering en/of vochtinwerking de draagkracht van een dakconstructie teveel zijn afgenomen. Aan deze situaties zijn zeker risico’s verbonden. Daarnaast moet het dak bij voorkeur ook beloopbaar zijn voor onderhoud en reiniging.

Alleen een verkennende inventarisatie is onvoldoende

Bij verkennende inventarisaties uitgevoerd door de Dakcheck van De Stichting Schooldakrevolutie wordt de fysieke potentie voor zonnepanelen bepaald. De constructie en draagkracht van het dak wordt daarmee nog niet onderzocht! Wij adviseren dit wel te laten onderzoeken voordat u het traject in gaat van financiering en uitvoering. Zodat u weet wat technisch haalbaar en noodzakelijk is. Alleen dan kan een goede inschatting van de kosten worden gemaakt voor de aanvraag bij het fonds. Op deze manier weet u zeker dat u na de aanvraag niet meer voor verrassingen komt te staan en het plaatsen van de zonnepanelen inderdaad economisch aantrekkelijk blijkt te zijn.

Kettlitz helpt u om de draagkracht van uw dak te bepalen

Kettlitz Gevel- en Dakadvies heeft veel ervaring met het bepalen van de draagkracht van daken bij diverse bedrijfsgebouwen en scholen. Middels een dossieronderzoek en een inspectie wordt de constructie en de technische staat van het dak vastgesteld. Een controleberekening naar de draagkracht met inbegrip van het extra gewicht van de zonnepanelen is onderdeel van de procedure. Alleen zo weet u zeker of de kostbare panelen op een verantwoorde wijze geplaatst kunnen worden.

Afbeelding 2: Bepalen van de dakopbouw door middel van een destructief onderzoek. (De dakdekker dicht de insnijding gelijk na afloop van de inspectie.)

Bepalen van de dakopbouw door middel van een destructief onderzoek. (De dakdekker dicht de insnijding gelijk na afloop van de inspectie.)

Ook de kwaliteit van de daken is van belang

Naast de constructieve veiligheid moet ook de conditie van het dakconstructie en van de dakbedekking worden vastgesteld. Dit vormt de basis voor het plaatsings- en onderhoudsadvies. Als vuistregel houden wij een periode van minimaal 10 jaar zonder grootschalig onderhoud aan. Als de zonnepanelen op een aangetast dak worden geplaatst is dit met risico’s. Als deze op een verouderde dakbedekking worden geplaatst, moeten de zonnepanelen zeer waarschijnlijk in verband met lekkages binnen enkele jaren weer verwijderd worden. Dit maakt de plaatsing van zonnepanelen met de bijbehorende hulpconstructie onrendabel .

Uit een inspectie kan de conclusie komen dat het beter is om het dak eerst te vernieuwen of te overlagen. Ook extra isoleren van de dakconstructie is een optie. Wat betreft het vernieuwen, renoveren en/of na-isoleren van daken helpen wij u graag. Dit advies kunt u ook als aanvulling gebruiken voor de kostenraming en economische haalbaarheid van uw dakproject.

Profiteer

Met ons rapport bent u volledig onderbouwd en voorbereid op een concrete aanvraag bij het fonds en leveranciers. Op deze manier profiteert u gegarandeerd van de regeling zonder onverwachte kosten achteraf en/of constructieve risico’s. Voor een controle van zowel platte als van hellende daken zijn wij u graag van dienst.

Contact

Heeft u hulp nodig bij het inspecteren en opstellen van een rapport voor het fonds zonnepanelen voor scholen? Of heeft u een vraag hierover? Neemt u dan met Otto Kettlitz contact op.

Lees ook